Image Image
 
הכתבות שלנו
מה אנחנו אוכלים? חלק שני הדפס דואל
נכתב על ידי אסתי הורן   
70619_agriculture_41"קחי את דוח מבקר המדינה", אומר דליק ווליניץ, יו"ר העמותה לצרכנות אורגנית, ליו"ר הועדה, "לא דוח אחד, שני דוחות, וקחי את כל הדוחות של המועצה לצרכנות - שם תראי שיש ממצאים נוראיים בכל בדיקה אקראית. ...מדובר בחומרים שהם זרחנים אורגניים, לא מתפרקים, שמצאנו אותם בכמויות שקשה להעלות על הדעת. היו ממצאים של פי ‎400 מהתקן,  ..כשאנחנו כמובן לא מקבלים גם את התקן, אבל זה לא שייך לעניין..."[iii]

הכתבה מתבססת בעיקרה על הרצאתו של דליק ווליניץ, יו"ר "העמותה לצרכנות אורגנית"[i].

 אכיפת התקנים:

  "החקלאות האורגנית מהווה ‎0.4% מהצריכה בישראל", ממשיך דליק, "‎99.6% באחריות מר לנדס (מנהל השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות). מעולם לא היה איש רב כוח שיכול היה לעשות שינוי ענק ולא עשה אותו... לפני שאנחנו באים לדבר על שיפור התקן, צריך להבין שביום יום לא עומדים בו[iv]. ...

מקום המדינה ועד היום לא עמד חקלאי אחד לדין. תבינו את זה, זה לא נורמלי. אם הייתם חקלאים אמיתיים שעובדים בשדה, ואני עבדתי בשדה תקופות מסוימות בחיים שלי, ובא מזיק יומיים לפני הקטיף ואוכל לך את העבודה שלך, אם אין חרב על צווארך, אתה תרסס אותה ב"אבו אבוה", כמו שאמר מר לנדס, כי איש לא יפגע בך ואיש לא יעשה לך דבר וחצי דבר".

70619_agriculture_4משה גפני, חבר הוועדה: "חברי הכנסת הם מתחת לתקן של האינטליגנציה, אבל בכל אופן יש כאלה שמבינים משהו... יש חקלאים שעברו על החוק? כן. העמדתם אותם לדין מאז קום המדינה?"

אלדד לנדס: "חלק קטן וחלק לא".

משה גפני: "כמה?"

דליק ווליניץ: "הם אמרו - שניים".

משה גפני: "במשך ‎55 שנה?"

אלדד לנדס: "משהו כזה".

משה גפני: "אפילו לא אינטליגנט כמוני יכול להבין את התשובה... ".

View image license

קביעת התקנים:

יהושע בלאו, חקלאי אורגני: "אין שום סיבה שכל החקלאות בארץ ישראל הקטנה לא תהיה אורגנית, כי כל יתר הדברים הם פשוט טיהור השרצים. אני לא כל כך פוחד מחריגה ומהחורגים, הבעיה היא שהתקן הוא שגוי. יש כשלים לוגיים בקביעת התקנים".

"יש לציין שהרווחיות של חקלאים אורגניים בישראל גדולה יותר מזו של החקלאות הקונוונציונאלית, בגלל הביקושים הגדולים באירופה." מספר עמיעד לפידות, חקלאי אורגני מכרם מהר"ל, "זו הסיבה שיישובי הערבה, למשל, עברו לחקלאות אורגנית בלעדית".

לימור אלוף: "אני לפני שנתיים התבקשתי על ידי תנובה לבדוק את חומרי ההדברה ברפת. לקחנו את כל הרשימה ובדקנו אותה אחד אחד מול הרשימה באירופה. קרוב ל-‎40% מהחומרים המותרים בישראל אסורים שם, בהשוואה לשבדיה מדובר על ‎70%, אבל זה היה המגע הראשוני שלי בנושא. אחר כך ראינו שבאמת אתם בבעיה, משום שיום אחרי יום אנחנו מגלים עוד ועוד "מעללים" של חומרי הדברה. זאת המציאות החדשה איתה צריך להתמודד.

שני נושאים עיקריים צריך לשים נגד עיננו - הפחתת תלות בחומרי הדברה, והפחתת סיכונים כתוצאה משימוש בחומרי הדברה."

היו"ר לאה נס: "אני מזכירה שוב שהעיקרון שמנחה אותי זה עיקרון הזהירות המונעת. עד שלא הוכח שחומר הוא לא מזיק והוא חשוד כחומר מסרטן ומזיק, אנחנו צריכים למנוע את השימוש בו."

מוצרים מן החי:

בניגוד לפירות וירקות בהם הבעיה העיקרית היא "רק" חומרי ההדברה, בבעלי חיים ישנו שימוש נרחב בהורמונים ובאנטיביוטיקה. דליק: "בצמחים משתמשים בכל מיני סוגי הורמונים- לצימוח, לגידול, להנשרה. אלה חומרים לא בריאים, והם גורמים לפירות ולירקות לגדול מהר מדי ולהיעדר ויטמינים ומינרלים יחסית לירקות האורגניים, אבל לפחות אלה לא הורמונים שמשפיעים ישירות עלינו. כשאנחנו אוכלים עוף, בקר או חלב, אנחנו מקבלים הורמונים שמשפיעים גם עלינו. כל עוף, למשל, מקבל הורמונים לזירוז הגידול (סטרואידים) ולהשפעה על תפוקת הביצים. כשאנחנו אוכלים את זה, זה גורם לנו להתפתחות מינית מוקדמת, שיעור יתר, בעיות השמנה, ועוד. העופות, הבקר והדגים, בגלל תנאי המחיה הצפופים והמזוהמים, מקבלים בקביעות אנטיביוטיקה. כשאנחנו אוכלים את זה, זה גורם לחיסון של החיידקים, ולהתפתחות של החיידקים הטורפים שלא מגיבים לאנטיביוטיקה". גם חומרים אלה אמורים להיות בפיקוח בארץ, וגם לגביהם מוצא מבקר המדינה שהפיקוח לא מתקיים[v].

בספרה "שנת הבשרים שלי", מתארת רות ל. אוזקי את תעשיית הבשר בארה"ב[vi]. היא מספרת, למשל, על החומרים מהם מורכב המזון של הפרות: מלט, צואה, חלקי-פנים של פרות, פלסטיק, הורמוני-גדילה ועוד. לא ברור מה מזה מגיע למי שאוכל אותן, אבל זה לא נראה בריא...

hens-b "בחקלאות בעלי החיים בארץ יש לא רק בעיות בריאותיות, אלא גם מוסריות", אומר דליק. "מי שגידל תרנגולת, למשל, יודע שזאת חיה אינטליגנטית, יוצרת קשר, נחמדה. בלולים התעשייתיים מגדלים אותה על שטח של 10 ס"מ לתרנגולת(!), צמודה לתרנגולת אחרת בצפיפות היוצרת מריבות, שכדי למנוע את סכנתן קוטמים לה את המקור. היא עומדת על פסי מתכת ולא יכולה לדרוך ביציבות, עם 20 שעות אור ביממה שלא מאפשרות לישון. כשההטלה נגמרת מרעיבים אותה כדי לנוון את אברי המין ולהצמיח אותם מחדש כך שתוכל להטיל שוב מהר יותר. באירופה אסרו על לולי-הסוללה בגלל ההתעללות בבעלי-החיים, אבל בארץ ככה מגדלים, והצרכן שותף למערך עינויים אינטנסיבי. תרנגולות לבשר וביצים אורגניות או לביצי חופש לא מגודלות בתנאים האלה, כמובן, וזאת עוד סיבה טובה לאכול ביצים ובשר אורגניים". 

http://www.anonymous.org.il/studer.htm

ההנדסה הגנטית:

"בעיה נוספת שהחקלאות האורגנית עונה עליה היא בעיית ההנדסה הגנטית", אומר דליק. "זאת התעסקות במעשה אלוהים ממש, מתוך יומרה להבין מה יהיו ההשלכות על שינויים גנטיים שאנחנו עושים בצמחים ובחיות, שינויים שבגלל מורכבותם אין לנו שום דרך לחזות את השלכותיהם. ביפן למשל", הוא מספר, "ניסו לייצר בהנדסה גנטית קו-אנזים בשם טרי-קופטין שהיה אמור להעלות את החמצן בכדוריות האדומות, אבל הרג 30 אנשים שהשתמשו בו".

"בעיה אחרת היא שאין שליטה על הפצת הגנים המהונדסים. שדות סויה מהונדסים גנטית מדביקים את סביבתם, ואת השדות האורגניים. קיים חשש ממשי שגם אם נרצה או ניאלץ לחזור אחורה, כבר לא נוכל".

בספרה "על פני הבריאה כולה[vii]" מעלה אוזקי שתי בעיות נוספות הכרוכות בשימוש בהנדסה הגנטית: הראשונה היא באחד השימושים העיקריים של ההנדסה הגנטית: יצירת צמחים העמידים למזיקים, וירוסים או חיידקים. מעבר לבעיית ההתחסנות של החיידקים, היא אומרת, העמידות נוצרת לעיתים על ידי יצירה של חומר רעיל בפרי עצמו. זה אמנם חסכוני לחקלאי שהוא לא צריך לרסס נגד מזיקים, וזה גם נראה מאד בריא, אבל אם אתה אוכל את הרעל המקורי, המחיר יקר יותר.

בעיה שניה שהיא מציינת, קשורה לשיווק הצמחים המהונדסים. על מנת לשמור על "זכויות היוצרים" ולאלץ את החקלאים לשוב ולקנות זרעים כל שנה, יוצרים התאגידים המפתחים את הצמחים המהונדסים צמחים עקרים, שאינם יוצרים זרעים פוריים. בדרך זו הם יוצרים תלות של החקלאים בתאגידים, ובעזרת המונופול על הצמחים המשופרים הם משעבדים למעשה את החקלאים, במערב ובעולם השלישי[viii].

מוצרים אורגניים עונים על הבעיות הנובעות מחומרי ההדברה, מההנדסה הגנטית, מההורמונים והאנטיביוטיקות, ועל הבעיות המוסריות הכרוכות בחקלאות הזאת. "אני גאה להגיד", אומר דליק, "שמאז שקמה העמותה שלנו עלה מספר הצרכנים של התזונה האורגנית מ0.2 ל1.5%. זה אולי לא הרבה, אבל זאת עליה של 750%. בשנים האחרונות גוברת המודעות לבעייתיות בחקלאות הקונוונציונאלית, ויותר ויותר אנשים עוברים לתזונה ולמוצרים אורגניים".

עיבוד המזון:

הבעיות במזון הרגיל שאנחנו אוכלים אינן מסתיימות בייצור, בעיות רבות קיימות גם בעיבוד המזון: חלק מהמזון, למשל, מוקרן בקרינה רדיואקטיבית על מנת להכחיד חיידקים (שכמובן לא היו מסוכנים מלכתחילה אם המזון היה מיוצר, מעובד ונמכר בתנאים הגייניים מספיק). לא ברור איך משפיעה קרינה זו על המזון עצמו, ועל הצרכנים האוכלים אותו. אין בישראל חיוב לסמן על המוצר שהוא עבר הקרנה.

עיבוד המזון כולל כידוע הוספת חומרי שימור, טעם, ריח ועוד, שחלקם נאסר לשימוש בעולם, ורבים מהם גורמים לאלרגיות ולהפרעות למידה, קשב וריכוז בילדים.  תהליכי עיבוד נוספים של המזון כוללים מיצוי של כימיקלים דרך העברת המזון בתוצרים שונים של דלק. גם על תהליכים אלה אין צורך ליידע את הצרכנים. בתעשיות ספציפיות קיימות בעיות נוספות, כגון לחם, למשל, הנאפה בתבניות שנמרחו בחומר רעיל למניעת הידבקות. במוצרים אורגניים כל דרכי העיבוד הללו אסורות[ix].

הפיקוח על המוצרים האורגניים:

"איך אפשר לדעת שהמוצר הוא באמת אורגני?" נשאל דליק, ועונה: "החברה המוסמכת מטעם  IFOAM, ארגון הפיקוח הבינלאומי על חקלאות אורגנית, היא "אגריאור". על מוצר שהיא מפקחת עליו יופיע הסמל שלה, ולחנות מורשה תהיה תעודת פיקוח שלה. חוץ ממנה קיימים גם הסמלים של חברת הפיקוח הבינלאומית "סקאל", או של חברות בארגון החקלאים האורגניים המסומן כ"טוב השדה", אך אינו מעיד על פיקוח.

החברות המייצרות מוצרים אורגניים ארוזים בארץ הן "הרדוף", "אדמה" ו"ליב".

אם אין פיקוח של אחד מאלה, אין שום דרך לדעת אם המוצר הוא אכן אורגני. ה"ביו-תות", למשל, הנמכר היום בכל מקום, אולי נמנע מחומרי הדברה על הפרי, אבל יכול להשתמש בהורמונים ובהדברה על העלווה, וכמובן אינו אורגני ואינו מפוקח".

pig

מחירי המזון האורגני:

דליק נשאל גם על נושא המחירים הגבוהים יחסית של המוצרים האורגניים. הוא עונה שהמחירים נובעים כמובן ממספר הצרכנים הקטן עדיין, ושהם יירדו כשהצריכה תעלה. עם זאת הוא מציין שרוב הצרכנים האורגניים יוצרים קשר עם חברות או חוות המספקות את המוצרים באופן ישיר, או מתאגדים בקואופרטיבים, ואז מחירי המוצרים קרובים מאד למחירי המוצרים הלא-אורגניים המקבילים. מובן שהתייחסות[x] זו למחירים היא לטווח קצר, ואינה מביאה בחשבון את ההתייחסות הרחבה הכוללת את הרכב התזונה, ההוצאות על בריאות וכד', כך שבחשבון כולל המוצרים האורגניים משתלמים גם כשאינם מוזלים[xi].

איפה קונים מזון אורגני?

מזון אורגני ניתן לקבל דרך קואופרטיבים, חנויות, משלוחים ישירים, או גידול עצמאי. ריכזנו כאן רשימה של כתובות ואתרים לשירותים אלה באזור:

 

קואופרטיבים:

הקואופרטיב בכרכור פתוח למצטרפים:

http://lironcaster.blogli.co.il/archives/29

(המנהלות גם מעבירות קורס בניהול קואופרטיבים - למי שמעוניין ליצור קואופרטיב חדש.)באזור

בנימינה גבעת עדה מתגבש בימים אלה קואופרטיב חדש (לפרטים לפנות ב"צור קשר").

 

חנויות המשווקות מוצרים אורגניים:

השמורה 2, זכרון יעקב, טל' 04-6292924.

זעירא תוצרת אורגנית - מושב בני עטרות, טל' 03-9712391.

גן שמואל - דוכן

גן שמואל, ד.נ. חפר 04-6320092

 

מגה חדרה

חדרה, כביש אזור התעשייה, צומת אליאנס 04-6126500/2

 

דוכן פרדס חנה

פרדס חנה, פרדס חנה04-6377235

 

פוליצר קיסריה

קיסריה, מרכז מסחרי 04-6361820

 

היפר נטו זכרון יעקב

זכרון יעקב, מרכז מסחרי04-6390059

 

סופר סנטר נוף זכרון

זכרון יעקב, רח' החלוצים פינת רח' הכובשים04-6390418

 

פלד אסף - ח.האורגני

זכרון יעקב, רח' השמורה 04-6292924

 

סופר סנטר בית אליעזר

חדרה, רח' העצמאות 21 בית אליעזר04-6200732

 

סופר סנטר נאות חן חדרה

חדרה, רח' הילל יפה פינת סמילנסקי 19 04-6330021

 

הירוקה

.

שב 29 - כרכור

04-6377508

הריבוע הירוק

.

המסילה 21 ליד תחנת רכבת

04-6389777

הברירה הטבעית

המייסדים 43 זכרון יעקב

04-6397389

 

עמיקם

יסטל מוצרים טבעיים בע"מ

 

04-6389802

 

 

פרדס חנה כרכור

אדמה מוצרים אורגנים בע"מ

ההדסים 4 

04-6272238

 

 

פרדס חנה כרכור

עז איז - שוק אורגני

 

04-6760959

 

               

 

חנויות וחוות למשלוחים ישירים:

ביו-סנטר, חנות אורגנית ומשלוחים:

http://www.bio-center.co.il/bio-center/page2.html

חוות אור-גני- ירקות, משלוחים:

http://www.or-gani.org.il/?gclid=CNnNu4HaqY8CFQvnlAodFQ7vKA

  סל בטבע, חנות ברחק המושב 7 בכרכור, ומשלוחים:

www.sal-bateva.co.il

ארץ אורגנית:

www.eretz-organit.co.il

 

גננות אורגנית:

הקמת גינה אורגנית:

http://www.ecolution.co.il/

רשימת ספקי מוצרים לגינות אורגניות:

http://www.organic-israel.org.il/degel.asp?id=823

מוצרים לגינה האורגנית:

http://www.naturalgreen.co.il/

חומרי ניקוי אקולוגיים ודגני בוקר אורגניים:

http://www.ecogreen.co.il/home.html

 

מידע כללי:

חיים אורגניים:

http://www.organiclife.co.il/

הארגון לחקלאות אורגנית בישראל:

http://www.organic-israel.org.il/information.asp?title=כתבות%20ומאמרים&id=289

הרדוף- מאמרים:

http://www.harduf.co.il/site/articlesList.asp

כתבה על התהליך המשעשע אך מציאותי של הבחירה באורח חיים אורגני:

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3260462,00.html

באופן טבעי- מדורי תזונה טבעית, אקולוגיה, ועוד:

http://www.beofen-tv.co.il/cgi-bin/chiq.pl

 

לחלק הראשון של הכתבה 

 


[i] בקורס "אנחנו ועתיד הכפר הגלובלי", המתקיים בקתדרה העממית במתנ"ס פרדס-חנה כרכור, בהשתתפות איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה (תחנת כוח חדרה) והמשרד להגנת הסביבה.

[ii] מתוך פרוטוקול מס' 7655, מישיבת ועדת משנה (של ועדת הפנים ואיכות הסביבה)  לנושא מפגעי איכות הסביבה

[iii] מתוך פרוטוקול מס' 7655, מישיבת ועדת משנה (של ועדת הפנים ואיכות הסביבה) לנושא מפגעי איכות הסביבה http://www.knesset.gov.il/protocols/data/html/pnim/2003-12-02-02.html

[iv] מתוך דו"ח מבקר המדינה 52ב' :

"הממצאים נכון לשנת 2001:

1. השירותים להגנת הצומח ולביקורת אינם מפקחים בקביעות על השימוש של החקלאים בתכשירי הדברה בשדה בתקופת הגידול.

2. בישראל יש הבדל בין תקני האיכות של היצוא לבין תקני האיכות של השוק המקומי: בעניין היצוא קיימים בארץ התקנים הנהוגים בקהילה האירופית והם נשמרים בקפידה. בשוק המקומי , קיימים תקני איכות שאינם מגיעים לרמה המינימלית הנדרשת באיחוד האירופי."

http://www.knesset.gov.il/MMM/data/docs/m00612.doc

[v] שיווק תוצרת מן החי למאכל אדם מותרת רק אם אין בה שאריות ביולוגיות מעל הרמה המרבית הקבועה בתקנות. לצורך מעקב ופיקוח על נוכחות שאריות ביולוגיות בבשר, עורכים השירותים הווטרינריים מדי שנה סקר ארצי בעופות. השו"ט לא ביצעו זה חמש שנים סקר דומה בבשר בקר, צאן וחזירים משחיטה מקומית.על פי הנהלים שקבעו השירותים הווטרינריים, הדגימות במשחטות לעופות לבדיקת שאריות ביולוגיות נלקחות בבית השחיטה, והבשר משוחרר לשיווק בלי לחכות לתוצאות הבדיקה. אם מתגלות שאריות חריגות, המשק שממנו נלקחו הדגימות מסומן כ"משק בסיכון", והבדיקות לגביו מוחמרות.

דו"ח מבקר המדינה 53ב לשנת 2002

"בפועל, השו"ט אינם אוכפים את ההוראות הנוגעות למשק בסיכון, ואינם יודעים אם המשלוחים של המשקים בסיכון עוכבו בבתי-השחיטה ונבדקו כנדרש."

ציטוט מדו"ח המבקר, מתוך האתר: http://www.anonymous.org.il/nut-vet.htm .

[vi] אוזקי, ר. ל. (2001, 1998). שנת הבשרים שלי. (ברגר, א. תרגום). תל אביב: עם עובד.

[vii] אוזקי, ר. ל. (2003,2007). על פני הבריאה כולה. תל אביב: עם עובד.

[viii] טיעונים בעד ההנדסה הגנטית, לא תמיד מבוססים, ניתן למצוא באתר: http://www.amalnet.k12.il/sites/genetic/articles.asp?url=gar0038.htm .

[ix] מתוך "המדריך הישראלי לאוכל אורגני", שירי כץ ואביב לביא, הוצאת כנרת.

[x] כתבה המדברת על היחס בין תפישות וקניה, לגבי מים מינרליים ומוצרים אורגניים "אוכל אורגני והכיס שלנו...": http://www.tooktook.com/a.asp?a=63519 .

[xi] כתבה המסבירה למה מזון אורגני משתלם מבחינה כלכלית:

http://www.rest.co.il/magazine/Default.asp?txtArticleID=2680#pageStart

 


צטט מאמר זה באתרך | צפיות: 4367

תגובות (3)
RSS לתגובות
1. 27-03-2008 10:07
אני חייבת להודות שאותי הכתבות האלה שכנעו
;)  
בעקבות הבדיקה של הנושא והבנת הבעייתיות של האוכל הרגיל, המשפחה עברה לאוכל אורגני. 
קצת יותר יקר, קצת יותר טעים, והרבה יותר בריא... :)
רשומים
esty
2. 08-04-2008 20:11
מזון ובעיות פוריות
ככל הנראה למזון המעובד והמרוסס יש נזקים מצטברים המשפיעים על הפוריות.
רשומים
רונית שמואלבי
3. 09-04-2008 08:03
גם על סרטן, ועל בעיות קשב וריכוז
ולקויות למידה אצל ילדים, ומה לא... 
רעלים לא טובים לשום דבר, מסתבר :roll
רשומים
tali

רק משתמשים רשומים יכולים להגיב.
בבקשה הכנס בשם המשתמש או הרשם לאתר.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.1

 
< קודם   הבא >