Image Image
 
הכתבות שלנו
מחלות ומניעתן בעזרת תזונה - שבץ והתקפי לב הדפס דואל
נכתב על ידי ניב דור כהן   
niv41המידע המוגש כאן הוא כללי ואין לראות בו הנחייה רפואית. בכל מקרה של בעיה יש לפנות לרופא המטפל.
לחץ דם גבוה
"לאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה ישנה הסתברות גבוהה פי שבע ללקות בשבץ, פי ארבע ללקות בהתקף לב ופי 5 ללקות במחלת לב מאשר אנשים עם לחץ דם נורמלי." The food revolution/John Robbins*
לחץ דם גבוה הוא הבעיה הרפואית הנפוצה ביותר בקרב עמי המערב, בעיקר אצל אנשים מבוגרים. תרופות להורדת לחץ דם גבוה נמצאות בראש רשימת התרופות הנמכרות בארצות הברית, יותר מכל תרופה אחרת אי-פעם. הבעיה הולכת וגדלה והרפואה הקונוונציונאלית מציעה דרכים לטיפול בסימפטום - הורדה מלאכותית של לחץ הדם - ולא בבעיה עצמה. הדבר משול לספיגת המים מסביב לכיור מוצף מבלי לסגור את זרם המים עצמו. המשפט הנפוץ ביותר שחולי לחץ דם גבוה שומעים מרופאיהם הוא: "את התרופה להורדת לחץ הדם תיאלץ לקחת כל ימי חייך".
ההתעלמות המסוכנת של מוסדות הרפואה מהתזונה שהובילה מלכתחילה ללחץ הדם הגבוה גורמת לסבל מיותר למיליוני חולים בעולם, היא כמובן גם מכניסה מיליוני דולרים לכיסם של יצרני התרופות. בה בעת כמעט כל מבוגר שני בארצות הברית סובל מלחץ דם גבוה. בארצות שבהם הרגלי האכילה המסורתיים הם של דיאטה צמחונית דלת שומן, אין כמעט מקרים של לחץ דם גבוה. לחץ הדם האידיאלי ללא תרופות הוא: 110/70 לחץ דם ממוצע אצל לא צמחונים הוא: 121/77 לחץ דם ממוצע אצל צמחונים הוא: 112/69 מקרי לחץ דם גבוה אצל אוכלי בשר הוא כמעט פי-3 לעומת צמחונים. מקרי לחץ דם גבוה מאוד אצל אוכלי בשר הוא פי-13 לעומת צמחונים.
אחוז החולים בלחץ דם גבוה שהשיגו שיפור משמעותי במצבם לאחר שעברו לדיאטה צמחונית הוא: 30%-75%. אחוז החולים שיכולים היו להפסיק ליטול תרופות להורדת לחץ הדם לאחר שעברו לדיאטה צמחונית דלת נתרן(מלח), דלת שומן ועשירה בסיבים תזונתיים הוא: 58%. ובכן, לפי העובדות היבשות אין ספק ששינוי בהרגלי התזונה ומעבר לדיאטה צמחונית דלת שומן ונתרן תורמת באופן משמעותי לייצוב לחץ הדם. אך האם הנתונים עומדים במבחן המציאות? התשובה היא כן.

niv4 להלן שני מקרים מפורסמים: לפני 25 שנה האזור שהחזיק בשיא של מחלות לב ולחץ דם גבוה היה חבל קיריליה במזרח פינלנד. מרבית תושבי האזור חיו על תזונה עשירה בחלבון ושומן מהחי, דגים ומעט פירות וירקות. הם הרבו לעשן וכמעט שלא עסקו בפעילות גופנית, ממש כמו רוב אוכלוסיית המערב היום.
לאחר שאחוזי התמותה ממחלות לב הרקיעו שחקים החליטה ממשלת פינלד להיכנס לפעולה. במקום לרשום תרופות בכמות מסיבית בניסיון לבלום את התופעה, הם נהגו בשיטה הגיונית יותר והחליטו לחסל את המחלות מהשורש. הופעלה תוכנית ממשלתית מיוחדת שבמסגרתה פורסמו כמויות השומן הרווי על כל מוצר במדינה, פרסומות הבהירו את הסכנות שבאכילת שומן מהחי, מלחמת חרמה הוכרזה על הסיגריות, חוות לגידול בשר הומרו לגידול ירקות ופירות עשירים בויטמינים ומינרלים והושם דגש על פעילות גופנית מתונה. כיום, לאחר 25 שנה, אותו אזור שהיה השיאן במחלות לב נהנה מהירידה הרצופה והמהירה ביותר במחלות לב לעומת שאר העולם המערבי שבו דווקא ישנה עליה במחלות לב. אחוז תמותת אוכלוסיית קיריליה ממחלות לב ירד ב- 65%.

צילום:  livinus

מקרה שני מדגים את יתרונות התזונה הצמחונית בטיפול בחולי לחץ דם גבוה: בביה"ח St.Helena בעמק נאפה בקליפורניה מתבצע בשנים האחרונות טיפול מיוחד בחולי לחץ דם גבוה. במסגרת הטיפול ניתנת לחולים דיאטה צמחונית דלת שומן ונתרן. לפי דיווחו של דר' מקדוגל, הרופא האחראי על התכנית, התוצאות מדהימות: "לחץ הדם בחולים ירד לאחר מס' שעות בלבד מתחילת הדיאטה. עשרים אחוז מהחולים נטלו תרופות להורדת לחץ הדם ביום שבו החלו את תכנית הטיפול, אך אצל רובם המכריע הופסקו התרופות בו ביום. לחץ הדם בימים הבאים המשיך לרדת בצורה משמעותית, ללא התרופות. מידע זה נלקח מלמעלה מ-1000 חולים שהשתתפו בניסוי". *דר' ג'ון מקדוגל.

הדבר הוכח מעבר לכל ספק. שינוי בהרגלי התזונה, שיכול לשפר את מצבם של חולי לב, יכול לשפר גם את מצב חולי לחץ דם גבוה. אלו חדשות נפלאות מכיוון שהן מחזירות לנו את השליטה על בריאותינו ומאפשרות לנו לצמצם את הסבל חסר התועלת שחולים אלו חווים. האדם הוא יצור של הרגלים, וכולנו הורגלנו לאורח חיים לא בריא, בזבזני וראוותני. לכן אנו נמצאים במצב בריאותי חמור כל כך למרות ההישגים הטכנולוגיים המדהימים. משום כך השיפור בטיפול במחלת הסרטן, לאחר הוצאת מיליארדים של דולרים, הוא זעיר ולא משמעותי במידה כזו, שהסנאט האמריקני מינה ועדות חקירה לנושא.
לכן, עם כל הנוחות של החיים המודרניים, אנו מבלים פחות זמן עם ילדינו, עובדים יותר שעות ביום וכללית נמצאים במצב רוח ירוד. אנו מרגישים מרומים, וחיים בפחד תת הכרתי מתמיד. הדבר חייב להשתנות, ואנחנו היחידים היכולים לשנותו. אנחנו חיים בעולם מופגז. יום יום, דקה אחר דקה אנחנו מעכלים כמות אינפורמציה אדירה המגיעה ממקורות שונים כגון: פרסומות טלוויזיה, עיתונים, שלטי חוצות וכיו"ב. אין פלא אם כן שאנו מרגישים לעתים חסרי אונים מול מבול המידע המציף אותנו. לעולם שהורגל לחשוב שארוחה ללא בשר אינה ארוחה, קשה להאמין למשל שההנחה שאכילת בשר תורמת לבריאות טובה היא הנחה שגויה. באותה מידה קשה להאמין שמשנות ה-60 ועד ל-1979 כל אוכלוסיית ישראל שתתה חלב מסרטן ורעיל, ועדיין ההוכחות החותכות מונחות כאן לפניכם. המידע מוצג לכם, ללא משוא פנים וללא כוונה לרווח אישי, בניגוד לחברות המזון הגדולות שבעיניהם אתם ארנק מהלך ותו לא.
הדעה הרווחת גורסת שנטילת תרופות להורדת כולסטרול ולחץ דם גבוה, שהתקפי לב ושבץ הם רעה חולה אבל הכרחית ושבבוא היום כולנו עלולים לסבול מהם. עם התפתחות המדע והטכנולוגיה אנו לומדים שהנחה זו שגויה מיסודה. מאות אלפי חולים ואלפי מחקרים מדעיים הוכיחו שהמזון הנכנס לפינו הוא המשפיע העיקרי על בריאותינו. איכותו של הדלק שנכנס למנוע הוא המשפיע העיקרי על מצבו של המנוע לאחר אלפי ק"מ. אנלוגיה זו תקפה גם לגופנו, שהרי גופנו הוא מנוע משוכלל מאין כמוהו שזקוק לדלק משובח כדי לפעול באופן תקין ורציף לאורך זמן. בעזרת שינוי הרגלי תזונה ומעבר לדיאטה צמחונית דלה בשומן, הוכיחו מיליוני אנשים בעולם שזוהי זכותנו לחיות עד גיל מופלג, בבריאות מושלמת, ללא התקפי לב, סרטן, לחץ דם גבוה ושאר חוליי הדיאטה המערבית. זוהי בושה שישנם אנשים המרוויחים מכך שאנו מתים, אבל זהו המצב הנתון. זוהי בושה גדולה עוד יותר שאנחנו מאפשרים להם להתל בנו, להזין אותנו - נוסף לג'אנק-פוד - בשקרים ולמנוע מאתנו את האמת שיכולה להוביל לשיפור בריאותנו, ילדינו ועולמנו.
זהו מצב לא נתון. בידינו הכוח לבחור: להביט, לשקול ולהחליט את ההחלטות הנכונות בדרך להחלמה שלמה. ביכולתנו לחיות חיים מלאי אושר, עושר ושלווה. חיים אלו מתאפשרים אך ורק בעזרת בריאות תקינה, שהרי אדם חולה אינו מאושר ועושר אינו עוזר לחולה סרטן סופני. הגיע הזמן שנקום על רגלינו, נפתח את עינינו לאמת, נאמר לא לחברות הגדולות העושקות את כיסינו ואת בריאותנו ונחזור להרמוניה החשובה כל-כך עם הטבע והעולם שסביבנו. הצעד הראשון והקשה ביותר הוא המודעות. לאחר שקראתם את המידע המצוי כאן אינכם יכולים לקבור את ראשכם יותר. אתם יודעים, אתם מודעים. הצעד הקשה ביותר כבר מאחוריכם, שארית הדרך מורכבת מצעדים קטנים וקלים יחסית שתרומתם, בטווח הקצר והארוך, היא עצומה. כעת יש בידכם את הכוח לבחור לכאן או לכאן ולעשות זאת במודעות מלאה. שיקלו זאת בתבונה. חייכם מוטלים על הכף.

התקפי לב ושבץ
מחלות לב ושבץ הם גורמי המוות הראשונים בעולם. כל אדם שני במדינות המערביות ובכללם ישראל מת ממחלות לב. זוהי סטטיסטיקה מזעזעת במיוחד שבעקבותיה גברה מודעות הציבור לבעיה. כל אדם יודע, למשל, שכולסטרול גורם לטרשת עורקים שבתורה מובילה להתקף לב או לשבץ. כולסטרול נמנה עם גורמי סיכון שהרפואה ממליצה להימנע מהם אם ברצוננו לצמצם את סיכון התקפי הלב והשבץ. בנוסף לכולסטרול אנו מוזהרים מגורמי סיכון נוספים כגון: עישון, השמנת יתר, מתחים ועוד. אין ספק שהימנעות מעישון, השמנת יתר ומאכלים שומניים יכולה לתרום לבריאותנו בטווח הקצר והארוך ולצמצם את הסיכון למחלות לב וסרטן, אך הגדרת הכולסטרול כגורם סיכון שרצוי להימנע ממנו היא הגדרה מוטעית שמובילה לערפול הגורמים האמיתיים למחלות לב. התקף לב היא תופעה חדשה במאה ה-20. במאה הקודמת לא הכירו התקפי לב כלל ולא הזכירו אותו בספרי הרפואה. בשנת 1912 אחוז התקפי הלב באמריקה עמד על-0.01%. כיום עלה מס' התקפי הלב בארה"ב לשיא שאין כדוגמתו ועומד על 80% מכלל מחלות הלב במדינה. הסיבה הישירה להתקפי לב היא היצרות של כלי הדם המובילים דם ללב - העורקים. בדומה לצינור השקיה מקופל, בעקבות ירידה באספקת חמצן ללב, עקב עורק מוצר או סתום, לחץ הדם בגוף עולה,. ישנם מקרים בהם הדם באזור היצרות העורק נקרש, דבר זה מוביל לקריש דם אשר עלול להשתחרר ולהגיע למוח, בהגיעו למוח הוא עלול לגרום לשבץ מוחי.

ישראל, בדומה לארה"ב, נמצאת בין המקומות הראשונים בעולם בתמותת אנשים ממחלות לב. המדענים שהחלו לחקור את התופעה שמו לב לקשר בין מחלות לב לשיעורים גבוהים של כולסטרול בדם. על סמך תגלית זו נבנתה תורה רפואית שלמה שעל-פיה הכולסטרול הוא האשם העיקרי ביצירת מחלות לב. תוכניות טלוויזיה הוקדשו לנושא, מגזינים בריאותיים וחברתיים היללו את התגלית והגדירו אותה כניצחון על מחלות הלב, דיאטות נמוכות בכולסטרול נרשמו לאנשים חולי לב ורוב סוגי המזון המוכן תויג לפי כמות הכולסטרול שבו. תורת הכולסטרול נשענה על 3 הנחות יסוד:
מזון עשיר בכולסטרול משפיע על שיעור הכולסטרול בדם הפחתת כולסטרול בדם מפחיתה את התמותה ממחלות לב חומרת טרשת העורקים (סתימת העורקים) גדלה ככל שעולה רמת הכולסטרול בדם
שלושת הנחות יסוד אלו היוו בסיס שנתן תקווה לחולי לב רבים לריפוי מחלתם. תרופות להורדת כולסטרול נרשמו למיליוני חולי לב ברחבי העולם ואכן הורידו את רמת הכולסטרול בדמם. הבעיה הייתה שלמרות הירידה ברמת הכולסטרול, לא נרשמה ירידה בתמותה כתוצאה ממחלות לב. סדק החל להתהוות בחומת תורת הכולסטרול.

בשנת 1948 התבצע באמריקה ניסוי שמטרתו הייתה לבדוק את השפעת הכולסטרול על מחלות הלב. בניסוי, שנקרא, "ניסוי פרמינגאהם", השתתפו 2,845 נשים ו- 2,282 גברים, כולם ללא סימן למחלת לב. החוקרים קיוו לאמת את הנחה מספר אחת בתורת הכולסטרול ולמצוא קשר ברור בין שיעור הכולסטרול בדם למזון עשיר בכולסטרול. בתום הניסוי שהחל ב-1950 ונגמר ב-1970, התבררה עובדה מפתיעה:
"אין כל קשר בין הימצאות כולסטרול בדם לבין הימצאותו במזון. מצאנו רמות שונות של כולסטרול בדם, אולם תזונה עשירה או דלה בכולסטרול אינה מסבירה את ההבדל הגדול בשיעורי הכולסטרול שנמצאו אצל הנבדקים". (The Framingham study, Wash, Dhew&Nih-1977)
בניסויים נוספים שנערכו בישראל ע"י החוקר דר' א.כהן ובאוניברסיטת מישיגן בארה"ב, נמצא שאין התאמה בין צריכת השומן מן החי לבין שיעור הכולסטרול בדם. כתוצאה מהניסויים הללו נאלצו המדענים לפסול את ההנחה הראשונה בתורת הכולסטרול הקובעת שיש קשר בין צריכת שומן מהחי הרווי בכולסטרול לבין שיעורי כולסטרול גבוהים בדם.

 

גם ההנחה השנייה הקובעת שהפחתת הכולסטרול בדם מפחיתה את התמותה ממחלות לב נמצאה כחסרת כל בסיס מדעי. "פרוייקט התרופות" (The coronary drug project) היה מחקר שנערך ב-52 בתי חולים ברחבי ארה"ב. המחקר, שנועד לבדוק את הקשר בין הורדת הכולסטרול ע"י תרופות לבין תמותה ממחלות לב, נעשה בהשתתפות 2,000 חולי לב שקיבלו תרופות להורדת הכולסטרול בדמם. 3,000 חולי לב נוספים שמשו כקבוצת בקרה וקיבלו תרופות דמה (פלאסיבו) שלא הכילו דבר. התוצאות היוו נדבך נוסף בדרך לפסילת תורת הכולסטרול כליל. התברר שבקרב החולים שקיבלו את התרופה האמיתית הייתה ירידה של 6.5% עד 9.9% ברמת הכולסטרול בדמם אך לא היה הבדל בשיעורי התמותה ממחלות לב בינם לבין החולים שקיבלו תרופות דמה. לעומת זאת, אותם חולים שקיבלו תרופות להורדת הכולסטרול, סבלו מריבוי מחלות סרטן ומחלות אחרות. לאחר קבלת תוצאות המחקר, לא היה מנוס מלפסול גם את ההנחה השנייה בתורת הכולסטרול ולקבוע שאין קשר מדעי בין הורדת הכולסטרול ע"י תרופות לבין ירידה בתמותה ממחלות לב. לאחר הפרכת שתי ההנחות הראשונות הגיע תורה של ההנחה השלישית, זו הקובעת שחומרת טרשת העורקים מחריפה ככל שעולה רמת הכולסטרול בדם.

בשנת 1975 בדקו דר' פוסטר ועמיתיו ממרפאת "mayo clinic" בארה"ב את חומרת טרשת העורקים בקרב 300 חולי לב. מהשוואת רמת הכולסטרול בדמם של החולים התברר שאין קשר בין חומרת הנזק בכלי הדם לבין רמת הכולסטרול בדם.
במחקר אחר שנערך ע"י דר' מיכאל דה-בקי מאוניברסיטת ביילר שבארה"ב בדקו הרופאים 1,700 חולים בטרשת עורקים קשה. אצל 80% מהחולים נמצא שיעור כולסטרול נורמלי!
גם ההנחה ששיעור כולסטרול גבוה בדם גורם לטרשת עורקים התפוגגה לה בתימרות העשן של המדע. התברר אפוא שתורת הכולסטרול אשר הניעה אלפי רופאים לרשום תרופות למיליוני חולים ברחבי העולם, בניסיון למנוע התפתחות מחלת לב, הינה תורה שגויה. אם כך איך ניתן להסביר את הקשר המדעי המוכח שלפיו חולים בעלי שיעור גבוה של שומנים וכולסטרול בדם חשופים יותר ללקות במחלות לב? התשובה היא ששיעור כולסטרול גבוה מלמד על בעיה בחילוף החומרים בגוף. תזונה עשירה בשומן רווי תגרום בסופו של דבר למחלת לב. הגוף מאותת על הסכנה בעזרת רמות כולסטרול גבוהות בדם. הכולסטרול עצמו אינו גורם למחלת לב, הוא פשוט סימפטום המלמד על בעיה בגוף ועל הצורך הדחוף לפותרה. הדו"ח הרשמי האחרון שהוגש ב-1970 סיכם את 20 שנות מחקר פרמינגהאם:
"לא נמצא רמז כלשהו לקשר בין תזונה עשירה בכולסטרול להתפתחות מחלות לב בקבוצת הניסוי, על-אף העלייה הברורה בשיעור הכולסטרול אצל גברים אשר פיתחו מחלת לב".

הממסד הרפואי וחברות התרופות ממשיכים למכור תרופות להורדת כולסטרול עד עצם היום הזה. בעיניהם, כך נדמה, מיליארדי דולרים שווים יותר מחיי אדם. סתימת העורקים (טרשת עורקים) גורמת להתקפי לב, לשבץ מוחי, לקרירות מינית אצל נשים, לחוסר אונות בגברים ולהפרעות קשות במחזור הדם. טרשת עורקים היא "פצע" בדופן העורק שנגרם ע"י תקיפת מחמצנים, שהם פרודות חמצן בלתי מאוזנות, התוקפות את התאים בגוף וגורמות בהם לשינוי גנטי. שינוי גנטי זה גורם לתאים לשכפל את עצמם, בדומה לסרטן, ולגרום למעין "פצע" בדופן העורק. לאחר היווצרות ה"פצע" שולח הגוף למקום חומרים מרפאים, כגון קולגן ופיברין. לאחר שה"פצע" נרפא נוצרת במקום מעין בליטה המזדקרת לפנים העורק. הבליטה מפריעה בזרימת הדם ויכולה לשמש כמלכודת לשומן. עם הזמן הבליטה גדלה וגורמת לסתימה בעורק או, במילים פשוטות, להתקף לב. אם כך, הבעיה האמיתית היא לא הכולסטרול אלא הפרודות המחומצנות או "הרדיקלים החופשיים" והשומן הרווי.

בעולם מוכה זיהום אוויר, כימיקלים ותזונה ירודה, מתרבות כמויות הרדיקלים החופשיים בגוף. לגוף הגנות טבעיות מפני המחמצנים הללו והן כוללות ויטמינים מסוימים ומינרלים שמתנהגים כאנטי מחמצנים ומנטרלים את ההשפעות ההרסניות שיש לרדיקלים החופשיים על הגוף. התזונה המערבית חסרה את כמות הויטמינים והמינרלים להם הגוף זקוק למלחמתו במחמצנים.

דר' קונסטנץ שפיטל מבית החולים פינדפילד שבאנגליה הוכיח שחוסר בויטמינים ובמינרלים, אשר הוצאו בתהליך התעשייתי של עיבוד המזון, הוא הסיבה הראשית לטרשת עורקים, להתקף לב ולשבץ מוחי. המסקנות ברורות:
אדם הרוצה לשמור על בריאותו ולחסוך את הסבל הכרוך במחלות לב ושבץ, חייב לספק לגוף וויטמינים ומינרלים בכמות מספקת. תזונה צמחונית דלה בשומן רווי ועשירה בוויטמינים ומינרלים מפחיתה בצורה משמעותי את הסיכון למחלות לב ושבץ.

 התקבל מאתר הבית של ניב דור כהן


צטט מאמר זה באתרך | צפיות: 3144

RSS לתגובות

רק משתמשים רשומים יכולים להגיב.
בבקשה הכנס בשם המשתמש או הרשם לאתר.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.1

 
< קודם   הבא >