Image Image
 
לחיות עם צליאק בשלום הדפס דואל
נכתב על ידי רלנגברג   
967210_pasta1הטיפול במחלת הצליאק הוא פשוט ביותר ומתבצע אך ורק באמצעות התזונה.
התזונה הנכונה במחלת הצליאק צריכה לכלול שני פרמטרים:
תזונה ללא גלוטן ותזונה נכונה ומאוזנת.

חשוב שהתזונה תהיה ללא גלוטן לחלוטין ולא דלת גלוטן, זאת מפני שגם כמויות זעירות של גלוטן יכולות לגרום נזק לחולי צליאק. כלומר, "מולקולה אחת של גליאדין, (החומר הפעיל בגלוטן) יכולה לגרום נזק כמו אלף מולקולות". הנקודה הזו חשובה לכל אדם אך לילדים על אחת כמה וכמה משום שהם זקוקים לרכיבים תזונתיים על מנת להתפתח או יותר חשוב להגיע למכסימום הפוטנציאל שלהם להתפתחות.

ומדוע חשוב להקפיד באדיקות על הדיאטה? - גם אם נקפיד ביותר על תזונה ללא גלוטן, ישנם גורמים שאינם בשליטתנו. למשל, נוכחות סמויה של חיטה. נעשה שימוש בקמח או בעמילן חיטה כעזר בתהליך הייצור, או כחלק של רכיב אחר במוצרים (כמו ברטבים, תבלינים וכו') , הדבר לא תמיד מצוין מפורשות על התווית. וכך אנו עלולים לצרוך גלוטן ללא ידיעתנו.

בישראל ישנה חובה חוקית לציין לצד רשימת הרכיבים "מכיל גלוטן", כאשר אחד מהרכיבים מכיל גלוטן. לא כל היצרנים מקיימים את הוראות החוק, כך שגם צרכן המקפיד לקרוא את רשימת הרכיבים, עלול לצרוך מוצר המכיל גלוטן. ישנה בעיה נוספת של זיהום משני בגלוטן, הנוצר כאשר מוצר ללא גלוטן מיוצר ביחידה תעשייתית שבה מייצרים מוצרים שכן מכילים גלוטן. רוב מפעלי המזון בישראל אינם בעלי פס ייצור ייעודי נקי מגלוטן.

967210_pastaממה להיזהר - מקורות סמויים של גלוטן

גלוטן מצוי במזונות מעובדים, מאחר שקמח חיטה או עמילן חיטה משמשים כעזרים בייצור מזון למטרות שונות. בנוסף, מזון ללא גלוטן עלול להזדהם בגלוטן בשלבי הייצור, האחסון או מאוחר יותר. לעיתים המזון עצמו אינו מכיל גלוטן, אך הוא מיוצר בפס ייצור שבו יוצר קודם לכן מזון מכיל גלוטן. על מנת לגלות את הגלוטן החבוי במוצרי מזון אלה, עלינו לפתח לעתים כישורי בלשות של ממש. מקורות סמויים לגלוטן: פיצוחים - המלח מעורב עם קמח, תבלינים - מעורבים עם קמח למניעת הידבקות, תוספי מזון - כגון ויטמין E מיוצר מנבט חיטה, תרופות - עשויות להכיל גלוטן, פסי ייצור בתעשייה.

צילום: topfer

מה מותר ומה אסור

יש להקפיד על תזונה ללא גלוטן במשך כל החיים, ללא פשרות. לכן, בנוסף על ההקפדה על כך שהתזונה תהיה ללא גלוטן, יש להקפיד גם על כך שהיא תהיה מאוזנת ותספק את כל הדרישות התזונתיות המשתנות במעגל החיים. חשוב שהתזונה תכלול מזון מגוון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, כשהדגש הוא על המינרלים סידן וברזל.

המוצרים שנמליץ להימנע מהם לחלוטין:

חיטה - מאפים  ועמילן חיטה המצוי ברוטב סויה, זה כולל פסטות מקמח דורום או סמולינה. שיפון - לחם ודברי מאפה אחרים. שיבולת שועל - קוואקר, גרנולה, דגני בוקר. שעורה - משמש להכנת לתת וגריסי פנינה. בירה לבנה ושחורה. תמצית לתת (מאלט) - משמשת לייצור ממתקים, משקאות קלים ותרופות.סולת - מקמח סמולינה ודורום, קוסקוס. דורה - משמשת לייצור עמילן ולתסיסת כוהל תעשייתי. בצק שאור - בצק שמרים המוחמץ ע"י שמרים. סובין - השכבות החיצוניות של גרגר הדגן.

אפשר היום למצוא בכל רשת או סופר גדול מוצרים ללא גלוטן. ראשית יש לנו את הקמח המסובסד שהיום שמו 'קונדיטור' - ניתן לשדרג את ערכיו התזונתיים ולשלבו עם קמח אורז מלא,קמח קינואה, כוסמת, סויה וכדומה. רצוי להוסיף לכל מאפה, כמעט, תערובת בריאות הכוללת: זרעי פשתן טחונים, זרעי שומשום מלא טחונים, גרעיני דלעת וחמניות. הלחם או הלחמניות יוצאות טעימות להפליא ובאותה עסקה הכנסנו לגוף ריכוז של ויטמיני B, חומצות שומן חיוניות, סידן, אבץ סיבים תזונתיים שכה חשובים לגופנו. אפשר להמיר את הפסטות לפסטה מאורז מלא וגם זאת ניתן להשיג בקלות בכל רשתות המזון הגדולות וכן בתי טבע. לבלן מתכון של פסטה מאורז מלא וירקות עם טופו - מתכון בריאות קל וטעים ביותר.

פסטה (מאורז מלא) עם טופו בחמאת בוטנים

חומרים:

15 מדליוני תרד טחון (מדליוני תרד של סנפרוסט)

ברוקולי חתוך לפרחים

100 גר' טופו חתוך לקוביות

2 שיני שום כתוש

2 כף חמאת בוטנים

2 כף רוטב סויה

חבילת פסטה מסולסלת מאורז מלא מבושלת

ירקות חתוכים לבחירה: גזר, פטריות, נבטים, קישואים, בצל ירוק ועוד

אופן ההכנה:

1.      מקפיצים את קוביות הטופו בשמן זית ומניחים בצד.

2.      מוסיפים את התרד, הברוקולי, השום, הסויה, וחמאת בוטנים והירקות הנבחרים לסיר ומאדים עד שהירקות מוכנים.

3.      מוסיפים את הפסטה והטופו ומערבבים.

4.      מתבלים במלח, פלפל וכפית שמן גרעיני דלעת (לא חובה).

בתאבון,

                                                                              

אפייה ללא גלוטן לחולי צליאק

העובדה שגם אני חולת צליאק הובילה אותי ליצור סדנאות לצליאקים. אחרי 15 שנות "וותק" בצליאק צברתי ניסיון מקצועי רב הן בתחום הטיפולי הנטורופתי והן בתחום הקולינרי - מזון ללא גלוטן בריא ומשודרג בערכים תזונתיים.

הסדנא הקרובה:

31/7 יום ו' בין השעות 9:00-12:00

הסדנא מתקיימת- באבן יהודה

הסדנא היא מעשית והמתכונים שנלמד ונעשה ביחד הם:

  • לחם, פיצות.
  • לחם/מאפה בטטה.
  • לחמניות בטטה.
  • לחם תירס ועלי מרווה.
  • קיש פטריות ובצל.
  • מאפינס מנגו ופצפוצי שוקולד.
  • ממרחים: מוס טונה, ממרח שעועית אדומה.

 

מחלת הצליאק מהווה אתגר קולינרי, נלמד להתמודד עם המגבלות, בעזרת מתכונים קלים ופשוטים להכנה שיעזרו לך לשפר את איכות חייך ושל בני משפחתך.

בתום המפגש נהנה מיציר כפנו - מאפים טעימים ללא גלוטן.

הבטיחו מקומכם מס' מקומות מוגבל :

ריקי 054-8091279  E-mail: כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה

www.hanativ.co.il

 

ד"ר ריקי לנגברג
בעלת תואר N.D בנטורופתיה. בעלת ניסיון רב שנים בטיפול בקליניקה פרטית באבן יהודה, חברת האגודה הישראלית לנטורופתיה. צליאקית גאה מזה שנים ומתנדבת בעמותת הצליאק. מומחית בטיפול בתזונה, צמחי מרפא, תוספי מזון, ארומתרפיה ופרחי באך. הייתה מורה ומרצה במכללות השונות במסלול נטורופתיה. מנחה סדנאות רבות ומגוונות בנושאי בריאות ואורח חיים בריא לקהל הרחב בכלל ולחולי צליאק בפרט, באבן יהודה וכחוגי בית. מעבירה תהליך לשינוי בתזונה ובאורח החיים למניעת מחלות, לבריאות מיטבית ולירידה במשקל. המוטו של ריקי - "תזונה נכונה היא רפואה מונעת" ולכן פועלת מתוך שליחות להעלות את המודעות הציבורית ליתרונותיה של הרפואה המשלימה בכלל והנטורופתית בפרט לטיפול במחלות ומניעתן.
פרטים להתקשרות: נייד 054-8091279.
דואר אלקטרוני: כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
אתר: www.hanativ.co.i


צטט מאמר זה באתרך | צפיות: 1771

RSS לתגובות

רק משתמשים רשומים יכולים להגיב.
בבקשה הכנס בשם המשתמש או הרשם לאתר.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.1

 
< קודם   הבא >