Image Image
 
צליאק - מחלת אלף הפנים הדפס דואל
נכתב על ידי רלנגברג   
1097393_muffins1היום אנו יודעים שעשרות אלפי ילדים וכן מבוגרים בישראל
חולים במחלת הצליאק ואינם יודעים זאת,
מהסיבה שהסימפטומים מתעתעים ולעתים מקשרים אותם למחלות אחרות.
מחלת הצליאק מקושרת עם מחלות בטווח רחב כגון: מחלות בדרכי העיכול, מחלות בדרכי הנשימה כגון אסתמה, בעיות הורמונאליות כמו אי פוריות, הפרעה בתפקודי הכבד, בעיות בבלוטת התריס, בעיות התפתחות אצל ילדים כמו קומה נמוכה, אוסטיאופניה, אוסטאופורוזיס  ועוד. 

המחלה מכונה "מחלת אלף הפנים" משום מגוון הסימפטומים הרחב להם גורמת המחלה. נתקלתי כבר במטופלת שסבלה מבעיות קשות בעור בכפות הידיים שחלפו לאחר שאובחנה, נתקלתי במטופלת שסבלה מדלקות ויובש בעיניים, או קילופי עור בקרקפת אצל מטופל אחר, ואפילו אחד שאובחן במקרה כי לא היו שום סימפטומים - פשוט אחותו התגלתה כחולת צליאק ובבדיקה משפחתית גם הוא התגלה עם האבחנה. כמעט כל סימפטום ניתן לקשר למחלת הצליאק. אחד הבעיות המרכזיות אצל חולי הצליאק, במיוחד אצל הילדים הם הפרעות בספיגה שגורמות להשלכות תזונתיות חמורות כגון: עיכוב בגדילה, דלדול בשרירים וברקמת שומן, מחסור בויטמינים ומינרלים, ליקויים בהתפתחות הפסיכומוטורית והתנהגותית. לכן החשיבות הגדולה של התזונה הנכונה לכל אדם ובמיוחד לילדים חולי צליאק.

בישראל יש כ-20 אלף חולי צליאק, אבל על פי ההערכות, עשרות אלפים נוספים לוקים במחלה ולא מודעים לכך, פשוט משום שהם לא סובלים מתסמיני המחלה (מה שנקרא א-סימפטומטים). בשנים האחרונות התברר שהמחלה עשויה לפרוץ בכל גיל, כולל בקרב קשישים, והיא לא חולפת. כלומר, נכון להיום מדובר במחלה כרונית, לכל החיים. 

1097393_muffinsצליאק היא מחלה תורשתית, ואנשים שבמשפחתם יש חולי צליאק מצויים בסיכון מוגבר ללקות בה. היא לא שכיחה במידה זהה בכל העולם: בישראל, באירלנד ובשבדיה שכיחות המחלה גבוהה יחסית, בעוד שביפן, בסין ובקרב מי שמוצאו מאפריקה שכיחותה נמוכה.

הגורם הראשוני להתפרצות צליאק הוא החלבון גלוטן, המצוי במרכיבי הדגנים: חיטה, שיבולת שועל,שיפון ושעורה. מקורו של השם גלוטן בשפה היוונית, ופירושו דבק. ואכן, לחלבון הזה יש תכונות אלסטיות ודבקיות, שבזכותן הפך הגלוטן למרכיב חשוב באפייה. הגלוטן מקנה ללחם את אווריריותו.

צילום: lockstockb

פשוט מאוד לאבחן צליאק. האבחון כולל בדיקת דם סרולוגית, שבה מאותרת בדם נוכחות של ארבעה נוגדנים נגד המרכיב גליאדין. אבחון מוחלט דורש גם בדיקה פתולוגית של חלק מהמעי, תחת מיקרוסקופ, שמוכיחה שהשינויים ברירית המעי תואמים את מחלת הצליאק.

נשאלת השאלה מדוע לא מתבצעת באוכלוסייה בישראל בדיקה למחלת הצליאק? לדברי משרד הבריאות: בהולנד נערכה הערכה של עלות-תועלת של בדיקות סקר לאיתור צליאק, ותוצאותיה לא הצדיקו את ביצוע הבדיקה. לכן מקובל היום שהבדיקה מומלצת רק לילדים בקבוצות סיכון. נכון להיום אין אף מדינה שמבצעת בדיקת סקר לאיתור צליאק לכלל אוכלוסיית הילדים. לאור זאת, אין הצדקה להכניס את הבדיקה הזו לישראל כבדיקת סקר בשלב הזה.

בעיה נוספת שיש לתת עליה את הדעת היא אי סבילות  ללקטוז השכיחה בקרב חולי צליאק. אי סבילות ללקטוז משנית למחלת הצליאק וזאת משום הפגיעה במעי בחלק המייצר את אנזים הלקטאז המפרק את הלקטוז. במצב של רגישות ללקטוז נמליץ על הימנעות לחלוטין מחלב ומוצריו, אפשר לנסות חלב עזים דל לקטוז. אפשר ליטול תוסף לקטאזין לפני ארוחה הכוללת מוצרי חלב שיכול לסייע בעיכול הלקטוז. חשוב לציין שככל שאחוז השומן במוצר גבוה רמת הלקטוז תהיה נמוכה. בחמאה למשל אחוז הלקטוז מאוד נמוכה.

בכתבה הבאה נלמד איך לחיות עם צליאק בשלום וכמה קל להתמודד עם הצד הקולינרי, הווה אומר, האפייה ללא גלוטן.  בינתיים מתכון קל להכנה ובריא למאפינס מתוקים וטעימים להפליא.

מאפינס מתוק

חומרים:

1/2 כוס קמח מרמולייט

2/3 כוס קמח אורז מלא או קמח קינואה

1/3 כוס שקדים טחונים

1/2 כפית סודה לשתיה

1 כפית אבק אפיה

2 ביצים אורגניות

1 גביע יוגורט ביו עזים

3 כפות סילאן

3 כפות רסק תפוחי עץ

50 גר' צימוקים כהים

אופן ההכנה:

1.      לערבב את כל סוגי הקמח ולהוסיף את יתרת החומרים היבשים.

2.      להקציף את הביצים שלמות ולהוסיף את הביצים, היוגורט, סילאן ורסק התפוחים.

3.      לאחד את שתי התערובות ולהוסיף את צימוקים.

4.      למזוג לתבנית שקעים.

5.      לאפות בחום בינוני של 180 כ-30 דק'.

הערה: ניתן לגוון עם אוכמניות, חמוציות, נטיפי שוקולד. ניתן להוסיף קינמון ודבש במקום הסילאן. ניתן להקפיא  ולקחת לעבודה או לבית הספר / גן ילדים. מצוין גם ללא חימום.

ד"ר ריקי לנגברג
בעלת תואר N.D בנטורופתיה. בעלת ניסיון רב שנים בטיפול בקליניקה פרטית באבן יהודה, חברת האגודה הישראלית לנטורופתיה. צליאקית גאה מזה שנים ומתנדבת בעמותת הצליאק. מומחית בטיפול בתזונה, צמחי מרפא, תוספי מזון, ארומתרפיה ופרחי באך. הייתה מורה ומרצה במכללות השונות במסלול נטורופתיה. מנחה סדנאות רבות ומגוונות בנושאי בריאות ואורח חיים בריא לקהל הרחב בכלל ולחולי צליאק בפרט, באבן יהודה וכחוגי בית. מעבירה תהליך לשינוי בתזונה ובאורח החיים למניעת מחלות, לבריאות מיטבית ולירידה במשקל. המוטו של ריקי - "תזונה נכונה היא רפואה מונעת" ולכן פועלת מתוך שליחות להעלות את המודעות הציבורית ליתרונותיה של הרפואה המשלימה בכלל והנטורופתית בפרט לטיפול במחלות ומניעתן.
פרטים להתקשרות: נייד 054-8091279.
דואר אלקטרוני: כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
אתר: www.hanativ.co.i

 


צטט מאמר זה באתרך | צפיות: 1536

RSS לתגובות

רק משתמשים רשומים יכולים להגיב.
בבקשה הכנס בשם המשתמש או הרשם לאתר.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.1

 
< קודם   הבא >