Image Image
 
צליאקים חושבים שאתם אוכלים בריא? תחשבו שוב הדפס דואל
נכתב על ידי רלנגברג   
721341_rice_salad1המגבלה המרכזית של חולי צליאק היא האפייה,
בגלל שהקמחים הם נטולי גלוטן המשימה קשה במיוחד,
בגלל מגבלה זו יש להם נטייה להתמודד ולהתעסק עם האפייה וחלקם אפילו באופן אובססיבי.

פתחו את המקפיא והתבוננו כמה מאפים יש לכם שם. חישבו לרגע איזה ערכים תזונתיים הם מכילים? ומה זה מעניק לכם לגוף? מלבד קלוריות ריקות מאומה! ואז מה הפלא שאני מקבלת מטופלים במצב של תת תזונה ועם משקל יתר.

היום יש בידינו הצליאקים מגוון אדיר של מזונות חלופיים ואני קוראת להם "ג'אנק פוד", כלומר, מזון ריק מתוכן. זהו מזון נחות שלא מכיל רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שהגוף כל כך זקוק להם. המזון שאנחנו צורכים נכנס לגוף והופך לחלק מאיתנו. יש לו חלק בקביעה אם נהיה נמוכים, גבוהים, חלשים או חזקים, רזים או שמנים. אם נחיה חיים ארוכים ובריאים או נמות צעירים. למזון יש חשיבות מכרעת בחיינו. אז איך קורה שאנשים לא מקדישים מחשבה לנושא התזונה שלהם ואינם יודעים דבר כמעט אודותיו.

אנחנו הצליאקים קיבלנו סוג של מתנה. אתם מכירים עוד מחלות שניתן לטפל בהם רק באמצעות תזונה? ללא תרופות וללא שום טיפול אחר, רק לשנות את התזונה שלנו והוקוס פוקוס אנחנו בריאים. ומה המתנה בסיפור? - אנחנו מחויבים לחשוב ולתכנן את מה שאנו מכניסים לפה, ואני אומרת זו פריבילגיה שלא הרבה זוכים לה. אז בואו ניקח את זה עוד צעד מלבד ההימנעות מגלוטן נתכנן את התזונה, שלנו ונעבור לתזונה בריאה בכל המישורים.

721341_rice_saladהאמינו לי זה קל וזה פשוט רק צריך לדעת כמה למה ואיך. ונתחיל בנושא הראשון שהוא הסיבים התזונתיים.

אם היו אומרים לכם שאפשר למנוע סרטן, סוכרת מחלות לב וכלי דם באמצעי זמין ופשוט מאוד, הייתם מאמינים? ומה המשותף למוצרים הבאים: בורקס, פסטה, פיתה, אורז לבן ופיצה (נטולי גלוטן כמובן)? אם עניתם "פחמימות או קלוריות ריקות" צדקתם!

ובנוסף לכך -  בכל המאכלים האלה אין סיבים תזונתיים, והם מאפיינים את תזונת האדם המודרני בעולם המערבי, אותו אדם שיש לו מספיק כסף כדי לאכול בכל יום בשר וביצים, אבל אין לו זמן להכין סלט ירקות או לבשל מרק עדשים.

צילום: madmaven

אז מהם סיבים תזונתיים? -  סיבים תזונתיים הם חומרים המצויים במזונות הצמחיים, והם אינם נעכלים בגוף האדם. ריכוז גבוה שלהם מצוי בדגנים מלאים כגון חיטה מלאה, שיבולת שועל(שלצליאקים אסור להתקרב אליהם), אורז מלא, קינואה, כוסמת, דוחן ואמרנט. קטניות כגון חומוס, עדשים שעועית מאש ואזוקי, זרעים, אגוזים וכן בירקות ופירות.

צילום: 

זה עשרות שנים מראים מחקרים אפידמיולוגיים כי תרבויות שתפריטן עשיר בסיבים תזונתיים כמעט אינן סובלות ממחלות המאפיינות את אוכלוסיית העולם המערבי.

הסיבים משמשים אמצעי טיפול והקלה במחלות רבות ומייחסים חמישה תפקודים עיקריים:

1.     שיפור תהליכי העיכול למשל במצבים של עצירות.

2.     הורדת רמת כולסטרול וטריגליצרידים בדם.

3.     הורדת רמת הגלוקוז בדם לסוכרתיים.

4.     מניעת סרטן המעי הגס.

5.     שמירה על תפריט דל קלוריות בדיאטה להרזיה.

תפריט עתיר סיבים תזונתיים יסייע לכם להצר גם את החגורה... ולהישאר שבעים. צריכת מזון עשיר בסיבים תזונתיים תורמת אוטומטית להגברת השובע. הסיבים התזונתיים מאטים את ספיגת הפחמימות והשומן מהמעי לדם. האטת הספיגה מאפשרת אספקת אנרגיה מאוזנת לזמן ממושך, כך שאכילת מזון עשיר בסיבים תזונתיים דומה למצב של אכילה מתמדת בכמויות קטנות לאורך זמן.

מתכון קינואה בצ'יק צ'ק

Ø     לבשל ביחס של 1 כוס קינואה ל-11/3 כוסות מים רותחים במשך כ-20 דקות. לתבל במלח.

Ø     במחבת להקפיץ ירקות (רצועות גזר, כרוב/כרובית/ברוקולי, בצל ירוק) במעט שמן זית.

Ø     להפשיר חומוס קפוא של סנפרוסט ולהוסיף לתערובת הירקות, לתבל במלח, פלפל לבן (וכפית שמן שומשום קלוי-לא חובה).

Ø     לאחד את התערובות.

*אפשר במקום קינואה להחליף לדוחן.  

ד"ר ריקי לנגברג
בעלת תואר N.D בנטורופתיה. בעלת ניסיון רב שנים בטיפול בקליניקה פרטית באבן יהודה, חברת האגודה הישראלית לנטורופתיה. צליאקית גאה מזה שנים ומתנדבת בעמותת הצליאק. מומחית בטיפול בתזונה, צמחי מרפא, תוספי מזון, ארומתרפיה ופרחי באך. הייתה מורה ומרצה במכללות השונות במסלול נטורופתיה. מנחה סדנאות רבות ומגוונות בנושאי בריאות ואורח חיים בריא לקהל הרחב בכלל ולחולי צליאק בפרט, באבן יהודה וכחוגי בית. מעבירה תהליך לשינוי בתזונה ובאורח החיים למניעת מחלות, לבריאות מיטבית ולירידה במשקל. המוטו של ריקי - "תזונה נכונה היא רפואה מונעת" ולכן פועלת מתוך שליחות להעלות את המודעות הציבורית ליתרונותיה של הרפואה המשלימה בכלל והנטורופתית בפרט לטיפול במחלות ומניעתן.
פרטים להתקשרות: נייד 054-8091279.
דואר אלקטרוני: כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
אתר: www.hanativ.co.i


צטט מאמר זה באתרך | צפיות: 1332

RSS לתגובות

רק משתמשים רשומים יכולים להגיב.
בבקשה הכנס בשם המשתמש או הרשם לאתר.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.1

 
< קודם   הבא >